elevation_-_2nd_leg_-_europe

July 31, 2001 - Arnhem, Netherlands - Gelredome

| No Comments | No TrackBacks

Opening Act(s): Kelis

Setlist:

Elevation, Beautiful Day, Until The End Of The World, New Year’s Day, Kite, Gone, New York, I Will Follow, Sunday Bloody Sunday, When I Get Home-Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of, In A Little While, Desire, Stay (Faraway, So Close!), Bad-40, Where The Streets Have No Name, Mysterious Ways, The Fly. Encore: Bullet The Blue Sky, With Or Without You, One, Wake Up Dead Man, Walk On.

Remarks:

At tonight’s show, Bono sings ‘Kite’ for his father who is ill, and ‘In a Little While’ for the late Dutch artist Herman Brood. ‘When I Get Home’ is a Brood song. During ‘Bad’, Bono holds a young girl on his shoulders and runs around the heart with her.

Media Review:

De Gelderlander

U2 trapt af in Gelredome

Door Rob Chevallier

De transformatie van U2 dit jaar is best verrassend. Met de cd All that you can’t leave behind zette de groep zichzelf bewust in de achteruit. Dinsdagavond gaf U2 in het Arnhemse Gelredome het eerste van een reeks van drie concerten.

Geen megalomane stadionoptredens meer. Terug naar de pure eenvoud en wat kleinere zalen. De soul die zo innovatief in de U2-songs verpakt was, zit tijdens de nieuwe tour in het voorprogramma.

Kelis, niet de minste van de nieuwe generatie soulzangeressen, doet in het Arnhemse stadion Gelredome haar best om de 34.000 U2-fans op te warmen, met opzwepende dansmuziek. Het wil niet. Vooral een zouteloze Nirvana-cover wordt onthaald op een terecht fluitconcert.

Dat fluitconcert valt in het niet vergeleken bij het orkaanachtige gejuich dat opklinkt als U2 naar het podium wandelt.

De wedstrijd is bij voorbaat gewonnen. Zelfs in het enorme Gelredome dat baadt in het volle licht, bereikt U2 de gewenste intimiteit. Dankzij het hartvormige podium, de uitloop tussen het publiek en de acht videoschermen. En dankzij U2 zelf natuurlijk. De groep opent met Elevation en Beautiful Day, twee nieuwe songs, waarin The Edge meteen een krachtige gitaarpartij neerlegt die bas en drum doet verbleken.

Zanger Bono zoekt en vindt contact met het publiek. Staand, liggend en rollend over de hartvormige catwalk, vingers van fans sensueel in zijn mond.

Het zijn momenten die de aandacht van het wat geroutineerde spel afleiden. Het publiek in het benauwde Gelredome juicht, maar leeft vooral op bij de klassiekers. Vreemd, want New years day klinkt voorzichtig. De beroemde switch van The Edge tussen piano en gitaar is verdwenen, Bono zingt ingetogen en haalt de hoogste tonen niet meer. Gelukkig herstelt U2 zich met gloedvolle uitvoeringen van Gone en New York.

Meestergitarist The Edge tilt die songs naar hoog niveau met heerlijk snerpend gitaarwerk.

Bono heeft weinig te vertellen vanavond. Hij stamelt wat Nederlandse woorden, noemt Herman Brood tussendoor en even lijkt het alsof hij denkt dat hij in Amsterdam staat. Sunday Bloody Sunday wordt onderbroken voor een verhaal over U’s belevenissen tijdens de G8-top in Genua, eindigend met de oproep Get up stand up.

U2 laat de impact op het publiek over aan de lichteffecten. Visueel is de show overdonderend. Lichten als een moiré-effect, een knipperend hart en kunstzinnige projecties op enorme doeken. Het muzikale geweld blijft even wat achter, maar na opnieuw een reeks hits van Desire via Stay, Bad en een stukje ‘40’, slaat de vlam in de pan bij Where the streets have no name. Ook The Fly maakt indruk via strak ritmewerk en subliem gitaarspel. Maar dat is nog niets vergeleken met het geweld van Bullet the blue sky.

Ondanks de af en toe wat plichtmatig en voorzichtig overkomende show heeft U2 bereikt wat de groep wilde.

Weinig vernieuwing, maar een geluid dat krachtiger is dan ooit en recht uit hart en ziel komt.

Images:

All images are © ANP

No TrackBacks

TrackBack URL: http://www.u2station.com/m-t/mt-tb.cgi/603

Leave a comment

About this Entry

This page contains a single entry by Jonathan published on July 31, 2001 2:15 AM.

July 29, 2001 - Berlin, Germany - Waldbuehne was the previous entry in this blog.

August 1, 2001 - Arnhem, Netherlands - Gelredome is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.

Categories

Monthly Archives

Pages

  • experience_+_innocence_tour/083118_berlin_germany/
  • experience_+_innocence_tour/experience_+_innocence_tour_-_2nd_leg_-_europe/083118_berlin_germany/
OpenID accepted here Learn more about OpenID